Driehoek

Driehoek ouder-school-kind

Het kan voor ouders lastig zijn om hun kind goed te begeleiden op het gebied van onderwijs en cognitieve vaardigheden. Dit kan komen door drukte op werk, een taalachterstand, uitdagingen in de eigen cognitieve capaciteiten, familieomstandigheden of welke reden dan ook. Om te zorgen dat de leerling zich toch zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen verzorgen onze orthopedagogen en kinderpsychologen graag ouderbegeleiding in de vorm van ouderavonden, met diverse workshops en trainingen. Door de school hierbij te ondersteunen wordt de driehoek ouder-school-kind sterker en gaan we samen voor ontwikkeling.

Ouderavond

Ouderavonden

Wat doe je wanneer jouw tienerzoon of -dochter niet meer zonder telefoon kan of continu aan het gamen is? Hoe pak je het aan als jouw kind zich (nog steeds) niet kan concentreren of niet gemotiveerd is om zijn of haar middelbare school goed af te ronden? Wat als jouw kind te maken heeft met neerslachtigheid, faalangst, drugs of andere uitdagingen?

Dit soort onderwerpen bespreken we tijdens een ouderavond, in workshops van 5 kwartier. Onze orthopedagogen, kinderpsychologen en coaches vertellen de ouders tijdens een specifieke avond eerst meer over de theoretische achtergrond, en nemen vervolgens de tijd om vragen van de ouders te beantwoorden. Op deze manier kunnen ook zij hun zoon of dochter weer een stap verder helpen in hun ontwikkeling.

De benoemde onderwerpen zijn slechts voorbeelden. Laat ons dus vooral weten welke onderwerpen belangrijk zijn voor de ouders van de leerlingen. Dit kan één onderwerp zijn of een combinatie van thema’s, op één avond of verspreid over het jaar. We nemen de organisatie graag op ons of ondersteunen met concrete tips wanneer het schoolteam deze organisatie zelf wil doen. Onze professionals zorgen altijd voor aansluiting bij het huidige beleid van de school en zijn scherp op de behoeften vanuit de docenten, ouders en natuurlijk de leerlingen.

Training

Training gesprekstechnieken

“Waarom zou ik wiskunde leren als ik er toch niks mee ga doen?”
“Boeit mij het als ik blijf zitten.”
“Mijn vrienden zijn ook niet bezig met hun huiswerk.”
“Wat maakt die ene toets nou uit.”

Dit zijn veelgehoorde opmerkingen bij ouders, wanneer zij het gesprek met hun zoon of dochter aan proberen te gaan over school. Hoe ga je er mee om wanneer je kind vooral geïrriteerd raakt als je over huiswerk begint? Of wat doe je als je tegen een muur lijkt te praten wanneer je het over verantwoordelijkheden en ‘later’ hebt? Helaas is er niet één beste manier om hiermee om te gaan. Maar waar deskundigen het wel over eens zijn, is dat je altijd in gesprek moet blijven met je kind. Onze kinderpsychologen en coaches helpen de ouders hier graag bij.

Tijdens een training leren we om op een succesvolle manier in gesprek te blijven over de schoolprestaties en -carrière van hun zoon of dochter. We geven ze handvatten om motiverende gesprekken te kunnen voeren, aan de hand van concrete voorbeelden. Ook bespreken we persoonlijke ervaringen van de ouders, zodat zij begrijpen hoe ze onze tips en adviezen bij hun eigen kind in kunnen zetten. Op deze manier versterken we de driehoek ouder-school-kind, en wordt de leerling nog beter gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen.

Mediation

Mediation

Over het algemeen vormen ouders en leerkrachten een goed team in de schoolse ontwikkeling van leerlingen. Soms kan er echter een verschil van mening ontstaan of is er sprake van verschillende verwachtingen. Dit kan de samenwerking en daarmee de juiste begeleiding van de leerling in de weg komen te staan. Onze professionals ondersteunen op dat moment graag zowel de ouders als de school, aan de hand van mediator-gesprekken. Op deze manier kunnen we als onafhankelijke derde partij, de belangen van alle betrokkenen zo goed mogelijk proberen te behartigen. Uiteraard staat daarbij het welzijn van de leerling altijd voorop.

Contact

Een uitdaging bespreken? Of even overleggen?